Vest og Sør slås sammen
I dag ble det kjent at Sparebanken Vest og Sparebanken Sør slår seg sammen og blir Norges største sparebank. Finansforbundet hilser fusjonen velkommen.
Styrene i Sparebanken Vest og Sparebanken Sør har 28. august 2024 vedtatt en plan for sammenslåing. Hvis alt går etter planen, vil gjennomføringen av sammenslåingen skje innen utgangen av første halvår 2025. Før sammenslåingen blir en realitet, må den bli godkjent i generalforsamlingene til bankene. Dette skjer i oktober. Deretter må vedtaket også bli godkjent av relevante myndigheter.
67 kontorer
Det er to solide sparebanker som slår seg sammen. Målet er å skape videre vekst og styrke banktilbudet til folk og bedrifter, ifølge Kjerpeseth, som blir konsernsjef i den nye banken.
Den nye sparebanken har 67 kontorer – fra Sandefjord til Ålesund – i tillegg til to hovedkontorer i Bergen og Kristiansand. Bankene har ikke overlapp i sine markedsområder, men møtes på Jæren.
– Nærhet til kundene og lokalmiljøene er det noe av viktigste for oss å bevare fremover. Det er ikke snakk om å legge ned kontorer – tvert imot. Vi har store ambisjoner om å vokse, sier Kjerpeseth.
– Sammen blir vi en sterk og samfunnsengasjert bank, som skal levere landets beste banktjenester til kundene våre, sier konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth i en pressemelding.
1500 medarbeidere
De to bankene har over lang tid utviklet sterke kompetansemiljøer. Den nye banken vil ha to hovedkontorer – et lokalisert i Kristiansand og et i Bergen. Slik sikres en sterk satsing på å utvikle de 1500 medarbeiderne og kompetansemiljøene i begge landsdeler.
– Dette skal bli en av landets mest attraktive arbeidsplasser innen finans. Hos oss får de ansatte være med og bygge den mest fremtidsrettede sparebanken i Norge. Et større kompetansemiljø og målrettet utvikling av den enkelte, skal gjøre oss til banken med størst konkurransekraft, sier Jan Erik Kjerpeseth.
Styret i Sparebanken Sør har i samråd med Sparebanken Vest besluttet at den nye bankens hovedkontor i Kristiansand vil gjennomgå en full ombygging og modernisering og bli et fremtidsrettet bygg for medarbeidere og kunder.
Begge bankene har et betydelig samfunnseierskap gjennom grunnfondet og sparebankstiftelsene. Ved sammenslåingen vil grunnfondet i de to bankene slås sammen, og gjennom vedtektene tilordnes landsdelene der de er bygget opp. På denne måten er dagens verdier sikret i respektive landsdeler.
For kundene blir det meste som før etter sammenslåingen: De får samme rådgiver og lokalkontorene består. Bankkort, kontoer og andre banktjenester blir videreført, og mobilbanken og nettbanken er den samme.
– Kundene skal fremdeles få sin del av overskuddet til banken – både som kundeutbytte og gjennom gavemidler til lag og organisasjoner som bidrar til vekst og fellesskap der de bor, sier Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef i Sparebanken Vest.
Fortsatt kundeutbytte og gavemidler
Et viktig mål i sammenslåingen er å beholde den sterke, lokale forankringen som de to tradisjonsrike sparebankene har opparbeidet på hver sin kant av landet i over 200 år. Begge bankene deler overskuddet med kundene i form av kundeutbytte og gavemidler.
– Vi skal gjøre det vi kan for å bidra vekst og utvikling der kundene våre bor ved å dele ut samfunnsutbytte til lag og foreninger som bidrar til inkluderende, bærekraftige og levende lokalmiljø. Det er vi enda bedre rustet til sammen enn hver for oss, sier Kjerpeseth.
– Og kundene våre kan fortsatt få sin del av overskuddet til banken i form av kundeutbytte, legger han til.
Sparebanken Sør og Sparebanken Vest holder felles pressekonferanse 28. august klokken 10:00
Forbundet er positive
– Vi er positive til fusjonen som er foreslått mellom Sparebanken Vest og Sparebanken Sør. Sparebank-Norge er i endring blant annet som følge av de stadig mer omfattende regulatoriske kravene som stilles til finansnæringen, sier forbundsleder Vigdis Mathisen i Finansforbundet. – En større og mer slagkraftig sparebank vil møte konkurransesituasjonen og de nye kravene på en god måte.