Evighetsmaskinen
Solvor Hagen er en type senior som samfunnsøkonomene drømmer om. Hun nærmer seg så smått sitt 50 årsjubileum i DNB. Og hun jobber, og jobber.
Teksts: ULF PETER HELLSTRØM
– Jeg jobber så lenge jeg kan, og så lenge jeg gjør en jobb som bidrar til at banken vil ha meg med videre, sier hun.
– Når gir du deg?
– Hvis alt går bra regner jeg med å gå av ved aldersgrensen i banken nå, som er 70 år.
Solvor Hagen er 67 år og et levende eksempel på at seniorene i finansbransjen varer lenger enn for noen år siden. Solvor Hagen har aldri vært gjenstand for fremstøt fra ledernes side for å få henne ut av rullene sammen med en sluttpakke. Snarere tvert imot.
ETTERTRAKTET
– De vil gjerne at jeg fortsetter, sier Solvor Hagen.
Hennes syn forsterkes av Eli Solhaug, en sentral tillitsvalgt i DNB og finansbransjen.
– Det er helt slutt hos oss med sluttpakker for å få folk ut døren. Vi har ingen sluttpakker for tiden hos oss. Skal du slutte, får du si opp selv, svarer Eli Solhaug.
Mange arbeidsgivere i finansbransjen har lagt de store bølgene med nedbemanninger i form av tidlige avganger for seniorer og rause sluttpakker bak seg.
I stedet synger flere den nye melodien der teksten åpenbart lyder omtrent slik: «Seniorene er verdifulle. Vi trenger dem».
I likhet med Hagen har også Eli Solhaug jobbet i DNB i mange år. Solhaug har vært tillitsvalgt i Finansforbundet samt tillitsvalgt på heltid i landets største bank.
HISTORIEN ER VIKTIG
– Slik jeg hører ledelsen sier det hos oss, er den eldre arbeidskraften svært viktig fordi den sitter på mye historie og kompetanse som det er viktig for bedriften å ha med seg videre, sier Eli Solhaug.
– I DNB ansatte vi akkurat en fagansvarlig for mangfold i banken, og hun er 58 år gammel. Yngre arbeidstakere hopper – og shopper – kanskje mer rundt, slik at du skaffer deg ofte en mer stabil arbeidskraft ved å ansette en godt voksen person.
– Og hva er en godt voksen person i ditt univers, slik du ser det nå?
– Jeg er jo godt voksen selv når jeg nærmer meg de 60. Det er vel omtrent i denne alderen at mange definerer folk som godt voksene. Men jeg føler meg ikke slik! sier Eli, og ler.
– Men du skisserer vel en utvikling for seniorer som jobber lenger som har foregått både hos folk flest og ikke minst blant lederne?
– Ja for så vidt. Jeg tror også at ledere har oppdaget de senere år at de har bidratt til at så mange ansatte i den samme generasjonen har sluttet at det nærmest er mangel på folk. De som er igjen, opplever at arbeidsgiverne ser en stor verdi av å beholde dem.
Du skaffer deg ofte en mer stabil arbeidskraft ved å ansette en godt voksen person
Eli Solhaug, tillitsvalgt i DNB
STÅR TIL 70
– Hos oss ser vi at adskillige seniorer velger å stå i jobben til aldersgrensen på 70 år, som erstattet den gamle aldersgrensen på 67 år for et par år siden, sier Eli Solhaug.
Solvor Hagen ble ansatt som tenåring i daværende Den norske Creditbank, som også på 1970– tallet var Norges største forretningsbank.
Hvis alt går bra regner jeg med å gå av ved aldersgrensen i banken nå, som er 70 år
Solvor Hagen, kunderådgiver i DNB
Banken den gang ble ledet av Johan Melander, som holdt et fast grep om tøylene i DnC fra 1954 til 1980 – da han som 70-åring gikk av som toppsjef.
MELANDERS METODE
Solvor husker hvordan Melander gikk rundt og forsøkte å hilse på så mange ansatte som mulig hver jul, fulgt av en yngre medarbeider som til enhver tid kunne fortelle Melander hvor han befant seg i bankens mange irrganger.
Senere kom blant andre Leif Terje Løddesøl, og på 80- og 90-tallet kom skandaler og kjempeunderskudd også til norsk næringsliv, både før og etter bankkrisen. Solvor husker selvsagt fortsatt begrepene «en lødd» og en «mong» fra praten i kantinen.
Hun har vært med på overgangen fra tilværelsen som en gammeldags bankfunksjonær til dagens kundebehandler, med solid digital kompetanse på det meste i banken. I unge år var hun med på å skrive pappkort med oversikter over kundenes konti og bankens engasjementer. Slike engasjementskort ble oppbevart i brannsikre skap til neste forespørsel fra kundene.
Hun husker rørposten som var bankens interne mailsystem lenge før mail ble ensbetydende med e-mail. Mailsystemet besto ikke minst av en mann i frakk som sendte patronene til rett mottaker.
– Det hendte også at vi åpnet luken og ropte til mannen for å høre om han hadde det bra, forteller Hagen.
– Har banken vært en god arbeidsgiver for deg?
– For meg har den absolutt det. Jeg fikk for eksempel tilpasset arbeidstiden min da barna var små, forteller Solvor Hagen.
– Og sluttpakkene?
– De finnes ikke lenger. De hadde sin funksjon. De bidro vel til at en del kolleger som kanskje ikke hadde den største viljen til å være med på endringer, fikk en fin inngang til pensjonisttilværelsen. Ikke alle var like tent på omveltningene da de gamle skrankene og filialene forsvant og den digitale teknologien overtok.
– Men nå er de borte, og banken opplever vel at den trenger de gjenværende seniorene. Banken er jo blitt nødt til å bli bedre til å ta vare på medarbeiderne, sier Hagen.
FAKTABOKS
Søkelys på alder i finans
Den alminnelige aldersgrensen nedfelt i Arbeidsmiljøloven er 72 år. I en serie artikler ser vi på utviklingen for eldre ansatte i finansbransjen.
Tidligere artikler: