Kommentar: Verdens mest solide finansnæring
Finansnæringens toppledere skrøt unisont av at Norge har verdens mest solide finansnæring. Bransjen er likevel ikke usårbar for større rystelser, men noen debatt mellom finanstoppene ble det aldri på Arendalsuka.
KOMMENTAR: Det hele ble til en unison marketingseanse i Arendal, der alle de innkalte finanssjefene etter tur gjentok at norske banker er solide, og på ingen måte rystet av forrige ukes børsuro. Så unison var beroligelsene at vi nesten kunne mistenke banksjefene for likevel å være litegrann rystet, under all denne bransje-hallelujaen.
Men kanskje var det nødvendig. Verden er et uforutsigbart sted, særlig nå om dagen, og noen mener at kloden ikke kommer til å roe seg. Da må selv en kritisk journalist erkjenne at bransjeorganisasjonen Finans Norge sin rett til å samle noen av de største kanonene, for å få slått tydelig fast at vi nordmenn har verdens mest solide finansnæring. Selv om det går på bekostning av reell meningsbrytning og diskusjon om temaer kanskje ikke alle er like enige om.
Heldigvis fikk vi likevel litt mer underveis og det vi fikk var viktig. Det er bra at norsk finansnæring ikke lot seg skremme av børsfallet i Asia. Men det var likevel verdifullt da Kjerstin Braathen, konsernsjef i DNB og norsk banknærings lederløve, valgte å bryte idyllen. Hun tok ordet og minte om noe som ikke er like hyggelig å høre.
Braathens melding var at verken forrige ukes kraftige børskorreksjon og fjorårets bank run mot Silicon Valley Bank på ingen måte skapte frykt for soliditeten i norske banker. Norge er en liten og åpen økonomi, men selv om bransjen er solid, så er den ikke usårbar for større rystelser.
Geir Holmgren, konsernsjef i Gjensidige og ny styreleder i Finans Norge, la til at klimaendringene er ett eksempel på en slik omfattende trussel. Disse vil innebære større og mer alvorlige utfordringer, selv for en trygg næring som norsk finans.
Norsk økonomi er som en liten kork på økonomiens verdenshav. Litt skvalpesjø tåler vi vel, men ingen vet hvor Putin hopper eller nøyaktig hvordan et tipping-point i klimaendringen vil arte seg, eller når det kommer. Da vil det kanskje ikke hjelpe så mye at vi har fått litt strengere kapitalbufferkrav og boliglånsgrense på 85 prosent av kjøpesummen.
Vi liker godt å høre at vi har en solid nasjonaløkonomi og solide norske banker. Likevel er det viktig å få gjentatt at når det store skjelvet kommer, så vil det riste grundig her hjemme også. Men når en bransjeorganisasjon intervjuer sine egne medlemmer og styremedlemmer, blir det som regel ikke noen debatt.