Skal skape endring
Forretningsutvikler er en til av disse diffuse titlene som egentlig ikke sier så mye hva ansatte driver med. Så jeg tok kontakt med Juni Lynngård som jobber som nettopp forretningsutvikler i Tryg, for å bli litt klokere.
Vi spoler tilbake til 2020. Juni hadde akkurat levert sin masteroppgave i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Etter sommerferien startet hun som trainee i Tryg via TraineeVest, Bergens næringsråds traineeprogram. Hun havnet i forretningsområde Skade i avdelingen for Strategi og Endring.
– Jeg kom da de holdt på å formulere strategi for 2021–2024 og ble involvert i det arbeidet. Jeg har fått være med på alle stegene i prosessen og være med på å iverksette dette i hele organisasjonen, forteller Lynngård om sine første år i Tryg. Nå er de i slutten av strategiperioden.
– Det er gøy å måle resultatene av de initiativene vi har jobbet med.
JOBBER MED ENDRING
For å være forretningsutvikler handler om endring og utvikling.
– Vi finner gode initiativer sammen og jobber for å få skadebehandlere til å arbeide på en ny måte. Det er alt fra små endringer på arbeidsmetode til innføring av nytt skadesystem. Det siste er kanskje den største endringen, der alle skal inn i et nytt system og må ha nok kompetanse til å håndtere dette, sier Lynngård og fortsetter: – Innføring av et nytt system krever mye endring i måten man jobber på. Ansatte kjenner det gamle systemet og er trygge der, og ikke alle føler like stor trygghet rundt digitale endringer. Vi brukte mye tid på at de ansatte skulle få eierskap til systemet.
BÆREKRAFTIGE ENDRINGER
Lynngård har også jobbet mye med bærekraft, men da på et mer overordnet nivå.
– Det handler om å skape bevissthet i organisasjonen. Alle har hørt om bærekraft, men det er veldig forskjellig hva man legger i det. Spørsmålet vi stilte var hva det er for oss i Tryg og oss i Skade. Hvor kan vi gjøre en forskjell, og hvordan skal det integreres i beslutninger vi tar? Vi må ha på bærekrafthatten når vi jobber med utvikling på andre områder. Mange er bekymret for at bærekraftige løsninger ikke er like gode, og at man får et dårligere resultatet. Det er ikke min erfaring.
Vi må ha på bærekrafthatten.
Lynngård har blant annet ansvar for en gruppe med bærekraftagenter.
– Dette er folk fra ulike områder innen skade, fra bil til næringsbygg og reise. Vi har fått et godt samarbeid med markedsføringsavdelingen for få ut gode forebyggende budskap om forebygging. Det er mye kunnskap her på huset om hvilke skader som skjer, og hvordan de kunne vært unngått. Vi har eksempelvis fått på plass korte videoer på Instagram og Facebook som har blitt veldig bra.
VARIERT ARBEIDSDAG
Lynngårds arbeidsdager er varierte, men arbeidsprosessen ligner litt på den vitenskapelige metoden. Man har en hypotese, og gjennom tester får vi sjekket om de stemmer eller ikke.
– Det er en prøve- og feilekultur her. Det liker jeg godt. Samtidig er det tilfredsstillende å se resultatene av ting vi har jobbet med. Til syvende og sist handler det om å få til forandringer som gjør Tryg bedre. Vi har stor frihet til å finne gode løsninger, sier Lynngård.
– Hva er det verste med jobben?
– Jeg elsker jobben min. Den er veldig prosjektorientert, der ting blir avsluttet. Samtidig har jeg gode kolleger å spille på. Det er alltid noen jeg kan spørre om hjelp. Av og til skulle jeg ønske at jeg kunne sende tankene mine rett inn i PC-en og få ut ferdige powerpointer. Jeg gleder meg til kunstig intelligens blir litt bedre og kan hjelpe meg med dette.